top of page

Cel projektu

Celem operacji byƂo opracowanie innowacyjnej metody produkcji i oceny nasienia buhaja pod kątem uĆŒycia go do pozyskania zarodków o okreƛlonej pƂci metodą hodowli zarodków in vitro w reprezentatywnych dwóch rasach krów mlecznych i mięsnych najczęƛciej hodowanych w Polsce. Metoda ta pozwoliƂa wprowadzić korzystne zmiany w procesie rozrodu w stadach hodowlanych bydƂa w gospodarstwach rolnych.

​

Operacja dotyczyƂa gospodarstw rolnych, w których hodowane jest bydƂo, zarówno ras mlecznych, jak i mięsnych. W Polsce stada hodowlane utrzymywane są w ponad 200 tysiącach gospodarstw rolnych. Najczęƛciej hodowane w Polsce jest bydƂo ras: holsztyƄsko-fryzyjskiej (HF; uĆŒytkowoƛć mleczna), Limousine (uĆŒytkowoƛć mięsna). Hodowcy dÄ…ĆŒÄ…c do poprawy wartoƛci genetycznej swoich stad, zarówno mlecznych, jak i mięsnych, starają się przyspieszyć proces hodowlany, wykorzystując dostępne biotechniki rozrodu. Powszechnie w Polsce wykorzystywane jest sztuczne unasienianie krów, szczególnie w stadach mlecznych. Projekt zaplanowany przez grupę operacyjną na rzecz innowacji BYCZA KROWA pozwoliƂ w znaczący sposób udoskonalić prowadzenie i rozwój stad bydƂa w gospodarstwach rolnych. Opracowana i wdroĆŒona metoda w gospodarstwie rolnym pozwoliƂa zwielokrotnić liczbę potomstwa po najlepszych buhajach. Embriotransfer i hodowla zarodków in vitro to metody, które umoĆŒliwiƂy zwielokrotnienie potencjaƂu rozrodczego samic, jak równieĆŒ wyprodukowanie potomstwa jedynie od najlepszych genetycznie samic ze stada przy uĆŒyciu nasienia najlepszych buhajów w tym samym czasie. Metoda ta umoĆŒliwiając kontrolę nad pƂcią zwierząt, daƂa wymierne korzyƛci dla hodowców, poniewaĆŒ w hodowli bydƂa mlecznego najbardziej poĆŒÄ…dane są jaƂówki, natomiast w stadach mięsnych – byczki, ze względu na szybsze przyrosty masy ciaƂa i większą opƂacalnoƛć hodowli.

 

Wartoƛć przyznanej pomocy: 5 521 499 zƂotych.

​

​

bottom of page